Wat is een geldig energielabel?

Energielabel uitgelegd

Het energielabel is een essentiële indicator van de energiezuinigheid van een woning, variërend van A (zeer zuinig) tot G (minst zuinig), met A++++ als het ultieme doel voor maximale energie-efficiëntie. Dit systeem, opgezet onder de Europese ‘Energy Performance of Buildings Directive’, is bedoeld om woning- en gebouweigenaren bewust te maken van hun energieverbruik en hen aan te moedigen tot energiebesparing.

Een gecertificeerd Energieprestatie Adviseur beoordeelt diverse aspecten van uw woning, zoals isolatie, de aanwezigheid van zonnepanelen, en systemen voor verwarming, koeling, ventilatie, en warm tapwater, om het juiste energielabel vast te stellen. Deze beoordeling biedt waardevolle inzichten in hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken, bijdraagt aan een lagere energierekening, en het milieu beschermt.

Rapport

Bij het ontvangen van uw energieprestatierapport krijgt u een gedetailleerd overzicht, verdeeld over meerdere pagina’s, waarin de energiezuinigheid van uw woning wordt weergegeven. Dit rapport benadrukt niet alleen de huidige staat van energie-efficiëntie, maar biedt ook concrete aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen. Door deze aanpassingen te implementeren, kunt u uw energieverbruik aanzienlijk verminderen en uw woning naar een hoger energielabel tillen. Het energielabel dat uit dit rapport volgt, blijft 10 jaar geldig.

Een gecertificeerd Energieprestatie Adviseur voert een grondige beoordeling uit van uw woning, met speciale aandacht voor isolatie, zonnepanelen, en de systemen die essentieel zijn voor verwarming, koeling, ventilatie, en warm tapwater. Op basis van deze elementen stelt de adviseur het energielabel van uw woning vast, wat u waardevolle inzichten geeft in hoe u de energie-efficiëntie kunt verbeteren.

Verhoog de duurzaamheid van uw woning met een energielabel

Het beschikken over een energielabel is niet alleen een wettelijke verplichting bij de verkoop of verhuur van uw woning; het speelt ook een cruciale rol in het benadrukken van de energie-efficiëntie van het pand. Dit label biedt potentiële kopers of huurders direct inzicht in de energieprestaties, waardoor zij kunnen inschatten of de woning aan hun duurzaamheidscriteria voldoet. Bovendien wordt het energielabel gebruikt bij het bepalen van de huurprijs, wat de waarde van een goede energieprestatie onderstreept.

Voordat u overgaat tot het verduurzamen van uw woning, is het aan te raden eerst een energielabel aan te vragen. Dit label identificeert waar uw woning energie verliest en welke maatregelen effectief zouden zijn om het energieverbruik te verminderen. Investeren in duurzaamheid, zelfs met kleine aanpassingen, kan leiden tot significante besparingen op uw energierekening en verhoogt het comfort van uw woning door een efficiënter gebruik van energie voor verwarming en koeling.

Let op: het is verplicht om een geldig energielabel te vermelden in alle advertenties, zoals op Funda, op websites van woningcorporaties, of in sociale media advertenties van makelaars. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot een boete van €435,00, gehandhaafd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Welke gebouwen zijn uitgezonderd?

Er zijn enkele uitzonderingen  waarvoor deze verplichting niet geldt. Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen:

  • monumenten;
  • gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën;
  • vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2;
  • (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen);
  • gebouwen die niet langer dan twee jaar worden gebruikt, zoals noodgebouwen en bouwketen;
  • recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn;
  • gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.

RSA-energielabel is BRL9500-W gecertificeerd om het vernieuwde energielabel conform de NTA-8800 af te geven.